Μάγειροι, τσελεμεντέδες και menu στην Αρχαιότητα
14 Ιαν
Παντελεάκη Νότα, ιστορικός-ξεναγός
Η ξεναγός και ιστορικός Νότα Παντελεάκη μας αναλύει: Τι έτρωγαν οι αρχαίοι Έλληνες στην καθημερινή τους ζωή; Τι σερβίριζαν στα εορταστικά δείπνα; Τι ήταν τα περίφημα συμπόσια, ο πυρήνας της κοινωνικής διασκέδασης του ανδρικού πληθυσμού της αρχαίας Ελλάδας; Ξεκινώντας από τα απλά φαγητά που βασίζονταν στα κατά τόπους ντόπια προϊόντα, η ελληνική γαστρονομία με τον καιρό εμπλουτίζονταν εντυπωσιακά με delicatessen, παράξενες σάλτσες, εξωτικά φρούτα και λαχανικά, καρυκεύματα. Συγχρόνως όμως, ο αρχαίος κόσμος άλλαζε κι αυτός – πλάταινε και ανακατευόταν. Σ’ αυτό το νέο κόσμο, τον ελληνορωμαϊκό, με μια εκλεπτυσμένη και εξεζητημένη αστική κοινωνία, οι μάγειροι – chefs έγιναν οι απόλυτοι πρωταγωνιστές της μαγειρικής.
Ευχαριστούμε το www.blod.gr για τη βιντεοσκόπηση.
ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Συντονίζει η Αργυρώ Μαντόγλου, Συγγραφέας – Μεταφράστρια
Δημήτρης Λυβάνιος, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Αγγέλα Καστρινάκη, Καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας, Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και πεζογράφος
Marta Silvia Dios Sanz, Υποψήφια διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας Παν/μίου Πελοποννήσου, Μεταφράστρια
Μάριος Π. Μπέγζος, Ομότιμος Καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας Πανεπιστημίου Αθηνών, Συγγραφέας
Σάββας Κυριακίδης, Θεατρολόγος
Δημήτρης Λυβάνιος, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Συντονίζει η Ελεάννα Μαρτίνου, Εικαστικός, Υπ. Δρ. Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών
Αντωνία Τριχοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην Έδρα «Ιατρικές Επιστήμες: Επιδημιολογία και Δημόσια Υγεία»
Ρενέ Βαρουτσή, υπεύθυνη των μαθημάτων μαγειρικής και επιμελήτρια του βιβλίου Στην Κουζίνα της Πύρνας
Ελευθερία Ντεκώ, lighting designer
Ρενέ Βαρουτσή, υπεύθυνη των μαθημάτων μαγειρικής και επιμελήτρια του βιβλίου Στην Κουζίνα της Πύρνας
Ανδρέας Κούρκουλας, Αρχιτέκτων, Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Αξιολόγησης του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Βασίλης Χρυσικόπουλος, Αρχαιολόγος – Αιγυπτιολόγος PhD, Μουσείο Ακρόπολης
Θα μας ξεναγήσει η επιμελήτρια της έκθεσης Νίκη Δάφνη.
Βασίλης Χρυσικόπουλος, Αρχαιολόγος – Αιγυπτιολόγος, PhD, Μουσείο Ακρόπολης
Συντονίζει η Αργυρώ Μαντόγλου, Συγγραφέας – Μεταφράστρια
Δημήτρης Λυβάνιος, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Αγγέλα Καστρινάκη, Καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας, Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και πεζογράφος
Marta Silvia Dios Sanz, Υποψήφια διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας Παν/μίου Πελοποννήσου, Μεταφράστρια
Μάριος Π. Μπέγζος, Ομότιμος Καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας Πανεπιστημίου Αθηνών, Συγγραφέας
Σάββας Κυριακίδης, Θεατρολόγος
Δημήτρης Λυβάνιος, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Συντονίζει η Ελεάννα Μαρτίνου, Εικαστικός, Υπ. Δρ. Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών
Αντωνία Τριχοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην Έδρα «Ιατρικές Επιστήμες: Επιδημιολογία και Δημόσια Υγεία»
Ρενέ Βαρουτσή, υπεύθυνη των μαθημάτων μαγειρικής και επιμελήτρια του βιβλίου Στην Κουζίνα της Πύρνας
Ελευθερία Ντεκώ, lighting designer
Ρενέ Βαρουτσή, υπεύθυνη των μαθημάτων μαγειρικής και επιμελήτρια του βιβλίου Στην Κουζίνα της Πύρνας
Ανδρέας Κούρκουλας, Αρχιτέκτων, Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Αξιολόγησης του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Βασίλης Χρυσικόπουλος, Αρχαιολόγος – Αιγυπτιολόγος PhD, Μουσείο Ακρόπολης
Θα μας ξεναγήσει η επιμελήτρια της έκθεσης Νίκη Δάφνη.
Βασίλης Χρυσικόπουλος, Αρχαιολόγος – Αιγυπτιολόγος, PhD, Μουσείο Ακρόπολης